Θαλής – AI | Πώς μαθαίνει ένα ρομπότ;

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ -> ΕΡΓΑ -> Θαλής – AI | Πώς μαθαίνει ένα ρομπότ;

Δημιουργήσαμε τον “Θαλή”: μια εφαρμογή που -μέσα από το παιχνίδι – επιτρέπει σε ανθρώπους ακόμα και με μηδενική εμπειρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη να κατανοήσουν έννοιες χρήσης αλγορίθμων και δέντρων απόφασης.

Με τη βοήθεια ενός προσομοιωμένου περιβάλλοντος, ο εκπαιδευόμενος “διδάσκει” σε ένα ρομπότ να ξεχωρίζει μήλα από πορτοκάλια, βασισμένο σε 3 κύρια χαρακτηριστικά (χρώμα, βάρος, κοτσάνι) μέσα από μια αλληλουχία ερωτήσεων – σωστών απαντήσεων και ανατροφοδότησης.

Στόχος της εφαρμογής είναι:

  • να αναδείξει τις βασικές αρχές και τη μεθοδολογία με την οποία χτίζεται μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης
  • να τονίσει τη σημαντικότητα της επιλογής των κατάλληλων/αντιπροσωπευτικών χαρακτηριστικών από ένα σύνολο δεδομένων ώστε να λειτουργήσει σωστά το μοντέλο μηχανικής μάθησης
  • να τονίσει την αναγκαιότητα του ανθρώπινου παράγοντα ωστε να λειτουργήσει σωστά το μοντέλο μηχανικής μάθησης.

Πως λειτουργεί:

Κατά την έναρξη της εφαρμογής, ο χρήστης καλείται να εκπαιδεύσει το ρομπότ ‘Θαλή’ να ξεχωρίζει μήλα από πορτοκάλια.

Για να συμβεί αυτό ο χρήστης επιλέγει μέσα από μια σειρά φωτογραφιών που εμφανίζονται, τι φρούτο απεικονίζεται σε κάθε φωτογραφία, η οποία συνοδεύεται από τα 3 βασικά χαρακτηριστικά (χρώμα, βάρος, κοτσάνι) και ξεκινά η συλλογή σωστών απαντήσεων/παραδειγμάτων.

Όταν ο Θαλής έχει συλλέξει αρκετές απαντήσεις, προτείνει να απαντήσει μόνο του στην ερώτηση. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι λανθασμένη, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη σωστή απάντηση προκειμένου να εμπλουτίσει τη βάση δεδομένων.

Μετά από κάθε ερώτηση-απάντηση υπάρχει η επιλογή εμφάνισης του ‘δέντρου απόφασης’, ώστε να γίνει κατανοητή η διαδικασία επεξεργασίας και αξιοποίησης της κάθε απάντησης του χρήστη, που οδηγεί στην εκπαίδευση του Θαλή.

Το έργο Θαλής πραγματοποιείται από το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” σε συνεργασία με τη SciFY.

Αξιοποίησέ το:

Παίξε εδώ